Oleh Abdul Afiq
Mohd Jaih
Bahagian ini adalah sambungan daripada bahagian 1. Anda boleh bacanya disini Kisah sang kurma (part I)
Peringkat kematangan kurma
Secara umumnya,
buah kurma mempunyai beberapa peringkat kematangan iaitu Hababouk, Kimri,
Khalal, Rutab dan Tamr. Saiz, warna, bentuk, kandungan air dan gula, dan tahap
kekeringan buah kurma pada setiap peringkat kematangan adalah berbeza yang
seterusnya menjurus kepada kelainan rasa buah tersebut. Kebiasaannya, buah
kurma yang diimport ke Malaysia adalah buah kurma kering (peringkat Tamr)
kerana ia lebih mudah untuk dikendali dan mempunyai jangka hayat yang lebih
panjang.
peringkat 1 |
peringkat 2 |
peringkat 3 |
peringkat 4 |
peringkat 5 |
Kurma sebagai power
bank
Kurma adalah
makanan yang paling digemari oleh Nabi Muhammad S.A.W. untuk berbuka puasa. Ia juga
menjadi pilihan ideal kepada sesiapa sahaja untuk berbuka puasa kerana
kandungan nutrisi yang terdapat dalam buah kurma tersebut yang mempunyai
kandungan gula ringkas yang tinggi yang mampu memberi tenaga segera kepada
pemakannya. Tenaga segera ini diperlukan bagi mereka yang berpuasa setelah
tidak mengambil sebarang makanan atau minuman lebih daripada 12 jam. Selain
itu, kurma juga mengandungi gula kompleks yang mampu memberi tenaga kepada pemakannya
untuk tempoh masa yang lebih lama. Gula atau karbohidrat ini merupakan
kandungan utama dalam buah kurma dengan jumlah antara 66-89% dalam kurma
kering, dan 48-59% dalam kurma segar (atau dikenali sebagai kurma basah).
Dalam satu hadis
yang diriwayatkan oleh Ibn Hibban dan Baihaqi:
“daripada Abu Hurairah,
Rasulullah S.A.W. bersabda; makanan terbaik untuk sahur bagi orang beriman
adalah kurma”.
Kajian
menunjukkan bahawa kandungan fruktosa dan glukosa dalam kurma (antara
33-38g/100g) adalah lebih tinggi daripada kandungan gula dalam pisang , anggur
dan tomato (Ismail et al., 2008; Lycaon et al., 2011; Beckles, 2012). Selain
itu, kajian juga mendapati jumlah tenaga yang boleh dibekalkan oleh buah kurma adalah
melebihi 3000 cal/kg, dimana ia adalah lebih tinggi daripada buah-buahan lain
seperti aprikot (520 cal/kg), pisang (970 cal/kg), dan oren (480 cal/kg) dan
makanan lain seperti nasi (1800 cal/kg), roti gandum (2295 cal/kg), dan daging
tanpa lemak (2245 cal/kg) (Zaid dan de Wat, 2002).
Sebagai gula
ringkas, kandungan gula utama iaitu fruktosa dan glukosa dalam buah kurma tidak
boleh lagi dipecahkan kepada gula yang lebih ringkas (Izydorczyk, 2005).
Sebagai monosakarida, fruktosa dan glukosa ini dengan mudah boleh digunakan dan
dihadam oleh sistem penghadaman manusia untuk penghasilan tenaga. Selain itu,
sukrosa yang terdiri daripada glukosa dan fruktosa adalah dikategorikan sebagai
disakarida. Gula ini perlu dipecahkan terlebih dahulu kepada gula ringkas
(glukosa dan fruktosa) sebelum digunakan dalam penghasilan tenaga oleh badan.
Proses penghasilan tenaga daripada sukrosa yang mangambil masa agak lama akan
memberi kelebihan kepada mereka yang memakan buah kurma kerana mereka akan
berasa kenyang dan bertenaga untuk tempoh yang lebih lama.
Penemuan hasil
kajian juga mendapati bahawa kurma mempunyai kandungan antioksida yang agak
tinggi iaitu 1871 µmol/100g berbanding
340 µmol/100g antioksida dalam aprikot, namun
lebih rendah daripada buah tin (3383 µmol/100g).
Antioksida adalah penting untuk mencegah penyakit seperti kanser dan
arterosklerosis, selain melambatkan proses penuaan sel-sel kulit pada badan.
Akhir kalam,
diharap sedikit penerangan di atas dapat memberi gambaran kepada pembaca
mengenai kelebihan dan kebaikan buah kurma bukan sahaja dibulan Ramadhan yang
penuh keberkatan ini, malah sesuai juga diamalkan dalam jadual pemakanan harian
pada bulan-bulan lain. Kelebihan dan keistimewaan buah kurma terutama kepada
orang Islam tidak dapat disangkal lagi memandangkan ia telah disebut dalam
Al-Qur’an lebih daripada 20 kali dan termasuklah dalam hadis-hadis Nabi
Muhammad S.A.W. Walau begitu, adalah dinasihatkan juga agar pembaca mengambil
makanan pada kadar yang perlu sahaja dan memperbanyakkan sumber makanan, dan
tidak terhad kepada sejenis makanan sahaja kerana makanan yang berbeza
mengandungi kandungan dan nutrisi yang berbeza, yang pastinya amat diperlukan
oleh tubuh kita untuk kekal sihat.
Sekian, terima kasih.
No comments:
Post a Comment